استانبول ترکیه
استانبول
استانبول بزرگترین و پرجمعیتترین شهر در کشور ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی این کشور است. استانبول دومین کلانشهر بزرگ خاورمیانه پس از قاهره محسوب میشود. ین شهر در کنار تنگه بسفر، دریای مرمره و دریای سیاه قرار دارد. تنگه بسفر دو قارهٔ آسیا و اروپا را از یکدیگر جدا میکند و استانبول تنها شهر بزرگ جهان است که در دو قارهٔ جهان گسترده شدهاست. بندر طبیعی شاخ طلایی یا خلیج در این شهر واقع است.
استانبول یادگار دوران امپراتوری روم ، بیزانس و پس از آن امپراتوری عثمانی است و آثار برجسته ای از ان دوران به جا مانده مانند مسجد ایاصوفیه (کلیسای بزرگ ارتدکس شرقی که در دوران ژوستینین امپراتور روم ساخته شد و سپس در زمان عثمانی تبدیل به مسجد شد و پس از روی کار آمدن جمهوری ترکیه به موزه تبدیل شد و مجدداً در سال ۲۰۲۰ به مسجد تغییر کاربری داد) و مسجد سلطان احمد که شاهکار معماری اسلامی و عثمانی است.
آب و هوا
تابستانهای گرم و مرطوب و زمستانهای سرد، بارانی و برفی ویژگی آب و هوای استانبول است. میزان بارش سالیانه استانبول بهطور میانگین ۸۷۰ میلیمتر است. میزان رطوبت نیز اغلب زیاد است.
بهطور متوسط بیشترین درجه حرارت در طول ماههای مختلف زمستان بین ۷ درجه تا ۹ درجه سلسیوس است. بارش برف در استانبول برای یک یا دو هفته در طول فصل زمستان عادی است؛ اما یکی از این بارشها میتواند سنگین باشد. غالباً این بارش در بین ماههای دسامبر و مارس رخ میدهد.
در ماههای تابستان از ژوئن تا انتهای سپتامبر بهطور میانگین درجه حرارت روزها از ۲۸ سلسیوس شروع میشود. گرمترین ماه، ژوئیه با متوسط درجه حرارت ۲۳٫۲ درجه سلسیوس و سردترین ماه، ژانویه با متوسط درجه حرارت ۵٫۴ درجه سلسیوس است. بالاترین درجه حرارت ثبت شده در استانبول ۴۰٫۵ درجه سلسیوس در اوت سال ۲۰۰۰ و پائینترین درجه حرارت -۱۶٫۱ درجه سلسیوس در فوریه سال ۱۹۲۷ بودهاست.
این شهر تا حدودی بادخیز است و بهطور متوسط (میانگین) سرعت بادی حدود ۱۷ کیلومتر در ساعت دارد. تابستان خشکترین فصل است، هر چند تابستانها هم بارش باران وجود دارد
مکان های دیدنی
ایاصوفیا
ایاصوفیه یک بنا و عبادتگاه تاریخی واقع در استانبول ترکیه است که به عنوان کلیسای جامع مسیحی ارتدوکس، کلیسای جامع کاتولیک رومی، مسجد عثمانی و یک موزه استفاده شدهاست. از ژوئیه سال ۲۰۲۰ این بنا توسط رئیسجمهور ترکیه دوباره بهعنوان مسجد طبقهبندی شدهاست. ایاصوفیه از سوی سازمان یونسکو به عنوان میراث جهانی ثبت شده و مورد احترام مسیحیان و مسلمانان است و از مهمترین مکانهای گردشگری ترکیه محسوب میشود.
کاخ دلمه باغجه
کاخ دلمهباغچه در شهر استانبول ترکیه، در سمت اروپایی تنگه بسفر واقع شدهاست و از سال ۱۸۸۹ تا ۱۹۰۹ میلادی از این مکان به عنوان مرکز اداری اصلی امپراتوری عثمانی استفاده میشدهاست.
مسجد سلطان احمد
مسجد سلطان احمد در شهر استانبول که در زمان امپراتوری عثمانی طی سالهای ۱۴۵۳ تا ۱۹۲۳ پایتخت این کشور بودهاست، یکی از زیباترین شاهکارهای معماری اسلامی است که به علت وجود کاشیهای آبی رنگ در طراحی داخلی به «مسجد آبی» نیز شهرت دارد.
برج دختر
برجی است که دربارهٔ آن روایتها و افسانههای زیادی گفته شده و در قسمت سالاجاک (Salacak) تنگه استانبول واقع در دریای مرمره بر روی جزیرهای کوچک قرار گرفته است. این برج که به شکل نمادی از منطقه اسکدار (Üsküdar) درآمده تنها اثر باقی مانده از دوره بیزانس در منطقه اسکدار است. قدمت این برج به سال ۲۴ قبل از میلاد میرسد و بر روی جزیرهای کوچکی واقع در جایی که آبهای دریای سیاه به دریای مرمره میرسد بنا شده است. بعضی از مورخان و تاریخشناسان اروپایی به آن برج لئاندر (Leander) میگویند. روایتها و افسانههای بسیاری دربارهٔ برج دختر وجود دارد.
قلعه روملی حصار
قلعهٔ روملی حصار در تنگهٔ بسفر در ساحل «روملی» در شهر استانبول واقع شدهاست، و یکی از قلعههای مشهور کشور ترکیه است. این بنای بسیار بزرگ به شکل مستطیل در سال (۸۵۶ ه.ق – ۱۴۵۲ م.) توسط سلطان محمد فاتح ساخته شدهاست.